Къщата на улица Манго

Дата на излизане: 18.10.2016 г.
Преводач: Стефан Русинов
Корица: Ина Бъчварова, Владимир Венчарски
Обем: 128 страници
Формат: 13,5×21 см
Корица: мека

Есперанса Кордеро е мексикано-американско момиче, което расте в мизерен квартал на Чикаго. Есперанса, чието име означава Надежда, иска да се премести на по-хубаво място. Надява се на по-добър живот другаде.
С помощта на героинята си Сиснерос описва какво е състоянието на „нещо без име”, както се чувства Есперанса. Това е срамът, самобичуването, че не си достатъчно добър.
В САЩ книгата на Сиснерос се появява през 1984-а и става литературна сензация. Печели American Book Award и днес изучават „Къщата на улица Манго” в началните училища, гимназиите и университетите като ярък представител на жанра coming-of-age novel.

За автора:

Сандра Сиснерос (1954) е американска писателка с мексикански произход, автор на стихосбирки, сборници с разкази и романи. Сиснерос е сред факторите и в т.нар. чикано литература, създавана в Съединените щати от автори с мексикански корени. Най-известна е с романа „Къщата на улица Манго“ (1984), който вече е класика на американската литература и представителен за американското минималистично писане, наред с нещата на Реймънд Карвър, Ейми Хемпел, Грейс Пейли и др.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах