22.00 лв. 15.40 лв.

Левиатан. За християнската държава. За царството на мрака (твърда)

Дата на излизане: 06.10.2017 г.
Преводач: Руси Русев
Корица: Милена Вълнарова
Обем: 288 страници
Формат: 16,5×23,5 см
Корица: твърда

22.00 лв. 15.40 лв.

В частта „За християнската държава” Хобс разглежда природата на християнската държава и повдига въпроса на кои Писания трябва да се доверяваме и защо. Ако някой може да претендира за свръхестествено откровение, надвишаващо гражданското право, то тогава ще има хаос, а горещото желание на мислителя е той да бъде избегнат. Според него може да се вярва само на Библията.

В четвъртата част „За царството на мрака” Хобс не говори за Ада – той не вярва нито в него, нито в Чистилището. За философа царство на мрака е невежеството, което е противник на светлината на истинското знание. „…не е нищо друго освен заговор на измамници, които, за да добият власт над хората на тоя свят, се опитват с неясни и погрешни учения да угасят естествената светлина на природата, както и тая на Евангелието, така че хората да не бъдат готови за бъдещото царство Божие.

За автора:

Томас Хобс (1588-1679) е сред най-важните политически мислители в историята на философията – редом с Платон, Аристотел, Лок, Русо, Кант. Той е убеден монархист и победата на английската революция, обезглавяването на Чарлз I,
управлението на Оливър Кромуел и Реставрацията на Стюартите имат основна роля за това.
Затова Хобс избира изгнанието и напуска Англия със семейството на лорд Уилям Кавендиш. В чужбина той е преподавател по математика на бъдещия крал Чарлз II. През 1651 година публикува най-важния си труд – „Левиатан”, и това задълго го лишава от възможността да се върне в родината си.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах