22.00 лв. 17.60 лв.

Животът на Арсениев

Дата на излизане: 22.2.2022 г.
Превод: Фьодор Неманов
Корица: Калина Мухова
Обем: 416 страници
Размер: 13х20 см
Корица: мека

22.00 лв. 17.60 лв.

„Случвало се е понякога в чужда къща да взема в ръце стар албум. Лицата на тези, които гледаха от неговите излинели снимки, предизвикваха странни и сложни чувства! […] Това са все хора, живели някога и някъде, всеки посвоему, с разни съдби и в различни епохи, където всичко е било от тяхното време: одежди, обичаи, характери, обществени настроения, събития […] Точно същите чувства изпитвам и сега, когато си спомням какъв бях някога. Съществувал ли съм наистина?“ „Животът на Арсениев“ е написан в чужбина и е завръщане към най-съкровеното – родината и любовта, победата на любовта над забравата. Малцина са успявали да достигнат такава изобразителна сила в усилието да изследват отминалото време, впечатленията и чувствата, от които всъщност сме съставени всички.

Първият руски лауреат на Нобелова награда за литература, поет, публицист, литературен критик и преводач Иван Алексеевич Бунин е роден във Воронеж през 1970 г., в дворянско семейство. В юношеските си години работи като редактор и чиновник, а първият му сборник със стихове е публикуван през 1881-ва. През 1903 и 1909 г. получава Пушкиновата награда на Руската академия на науките и е избран за почетен академик. След болшевишката революция емигрира във Франция, където продължава да пише. Сред най-известните му произведения са разказите и повестите „Село“, „Суходол“, „Леко дихание“, „Господинът от Сан Франциско“ и романа „Животът на Арсениев“.
През 1933 г. получава Нобеловата награда за литература за „строгото майсторство, с което развива традициите на руската класическа проза“.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах