Мая Анджелоу стана първата чернокожа жена, чийто лик се появява върху паричен знак. Поетесата и активист за човешки права, която българските читатели познават от книгите ѝ „Знам защо пее птицата в клетка”, „Мама и аз и мама” и „Писмо до дъщеря ми”, е изобразена на реверса на монетата от 25 цента, емисия 2022 г., а на аверса е портретът в профил на първия президент Джордж Вашингтон. Паричното средство влиза веднага в обращение, защото първите „куортъри” с Мая Анджелоу бяха изсечени във Филаделфия и Денвър, стана ясно от изявление на Монетния двор на САЩ. Четвърт доларът е най-използваната монета в САЩ. От 90 години традиционно върху едната страна н е изображението на Вашингтон, а върху другата – орел. Сега обаче пред птицата е жена, символ на своето време.

Промяната стана факт благодарение на гласуване в американския Конгрес в края на 2020 година на законопроект, предложен от представителката от Демократическата партия от щата Калифорния Барбара Лий.

„Феноменалните жени, формирали американската история, дълго време бяха игнорирани, най-вече чернокожите жени”, написа в Туитър Марк Виси, депутат от Демократическата партия в Камарата на представителите. “Горд съм, че подкрепих законопроекта, предложен от Барбара Лий, за да почетем Мая Анджелоу”, добави той. Тази монета е първият екземпляр от серия, кръстена “Видни американски жени” в чест на няколко известни дами с различен произход.

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах