Книга по книга станахме на 5 години! Празнуваме рождения си ден с изложба и 30% намаление на заглавията от каталога ни.

През целия септември в бар и магазин „Плюс това” е подредена експозицията „РазЛИСТи класиката” с оригинали и копия на илюстрациите от български художници към творбите от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”.

Дигиталните принтове на Кака Кънева в очакване да заемат мястото си по стените.

Дигиталните принтове на Капка Кънева в очакване да заемат мястото си по стените.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Селекцията, чийто двигател е главният редактор на „Лист” Гергана Димитрова, се превърна в наша емблема и ни донесе най-престижните отличия в областта на книгоиздваването „Златен лъв” и „Христо Г. Данов”.

„Решихме да отпразнуваме рождения си ден с тази изложба, защото поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” стана емблематична за издателството. Първо с нея започнаха да ни свързват, после дойдоха и другите книги. Тя показа също, че българските илюстратори могат да  рисуват за книги в България. Важно е да покажем тяхната работа в изложба, защото илюстрациите могат да имат живот и извън книгите”, коментира главният редактор на „Лист” Гергана Димитрова.

Сред включените в експозицията картини са фантазиите на Дамян Дамянов, родени от срещата с „Приказки 1, 2, 3, 4” от Йожен Йонеско и „Слонът и домашният котарак” от Йосиф Бродски, на Алисия Санча към „Момчета” от Антон П. Чехов, на Капка Кънева към „Железния човек” от Тед Хюз, „Влак” от Никола Вапцаров и „Кухнята на госпожа Черешова” от Силвия Плат, на Калина Мухова към „Иван Глупака” от Лев Толстой, на Анжела Минкова към „Юнакът и драконът”, на Свобода Цекова към „Пердето на бавачката Лъгтън” от Вирджиния Улф, на Сотир Гелев към „Чиракът магьосник” от Гьоте и на Тоня Горанова към „Лападунди и тънкофини” и „Страната на хилядите желания” от Андре Мороа.

Сотир Гелев първо се включи в реденето на изложбата…

…после подписа творбите си…

… а накрая “Чиракът магьосник” от Гьоте се настани и в експозицията.

 

Анжела Минкова показва оригиналите на илюстрациите към “Юнакът и драконът” от Райнер-Мария Рилке.

 

Капка Кънева с дигитален принт на тема “Железния човек” от Тед Хюз.

 

Това е втората изложба под мотото „РазЛИСТи класиката”. Първата беше през 2018-а и показа задочните диалози на осмина художници от различни поколения с автори като Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Е. Е. Къмингс, Анатол Франс, Оскар Уайлд, Валери Петров, Марк Твен. Участници в нея бяха Любен Зидаров, Чавдар Николов, Юлиян Табаков, Мила Янева-Табакова, Свобода Цекова, Капка Кънева, Милена Вълнарова и Дамян Дамянов.

Освен на изложба, в дните между 6 и 12 септември, каним всичките ни почитатели в шатра № 38 на Алеята на книгата пред НДК и на ул. „Витоша”.

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах