22.00 лв. 17.60 лв.

Берлин – Александерплац

Дата на излизане: 16.01.2023 г.
Обем: 600 страници
Размер: 13х20 см
Корица: мека

22.00 лв. 17.60 лв.

Бившият работник Франц Биберкопф излиза от затвора и отново е по улиците на Берлин. Старае се да бъде порядъчен и в началото успява. Но съдбата е решила друго и го тласка в жестока схватка с “нещо идващо отвън, нещо неотвратимо”.

“Берлин – Александерплац” (1929) е зловещ, но и завладяващ литературен портрет на Ваймарска Германия. Определян е като шедьовър не само на немския, но и на световния модернизъм.

„Историята на Франц Биберкопф е „Възпитание на чувствата“ на дребния крадец. Най-екстремното, главозамайващо, последно и най-съвършено въплъщение на стария буржоазен bildungsroman.“

Валтер Бенямин

 

„За същността на епическото съм научил от Дьоблин повече, отколкото от всеки друг.“

Бертолт Брехт

 

„Осъзнах, че чета „Берлин – Александерплац“ по начин, който трудно може да се нарече четене – а по-скоро поглъщане, всмукване, изяждане с кориците. И тези изрази отново не дават точна представа за моя начин на четене, който опасно често не беше никакво четене, а по-скоро живот, страдание, отчаяние и страх.“

Райнер Вернер Фасбиндер

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах