За нас

Харесваме Джеймс Джойс, Анатол Франс, Том Стопард, Колсън Уайтхед, Антон Чехов, Иван Бунин, Йозеф Рот, Сол Белоу. Затова ги четете с логото на издателство „Лист”. Появихме се през 2016 година и вече имаме няколко награди – „Златен лъв” за издателски проект за 2017-а, присъдена от Асоциация „Българска книга” за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” и „Христо Г. Данов” 2018 на Министерство на културата за превода на Надежда Розова на „Химера” от Джон Барт и за Изкуство на книгата отново за серията „Детски шедьоври от велики писатели”. Същата година Взехме и двете награди „Кръстан Дянков” – голямата за превода на „Ето ме” от Джонатан Сафран Фоер отиде при Петя Петкова, а другата за превода на „Подземната железница” от Колсън Уайтхед взе Ангел Игов. През 2019 година поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” отново взе награда „Христо Г. Данов”, този път в категория „Издание за деца”. Същата година Съюзът на преводачите в България награди Зорница Христова за превода на „Кладата на суетата” от Том Улф и Боряна Даракчиева за превода на „Онзи в мен” от Сам Шепърд. Преводът на Зорница Христова взе и наградата „Хр. Г. Данов”. Художничката Капка Кънева взе голямата награда от международния фестивал „Образ книги” в Москва за илюстрациите към детската книга „Железния човек” от Тед Хюз. През 2020 г. Съюзът на преводачите в България награди Владимир Полеганов за превода му на „Линкълн в Бардо” от Джордж Сондърс.

За нас всяка книга е произведение на изкуството и изпипваме всеки детайл. Гордеем се с авторите, които издаваме, с преводачите и художниците, с които работим.

Редакционен екип

Гергана Димитрова

Главен редактор

Гергана Димитрова завършва право и финансов мениджмънт. Дълги години работи като журналист в печатни медии, пиар и редактор в издателства. Интересите й се простират в различни области, четенето обаче си остава най-голямата й страст.

През 2016 година създава издателство „Лист”.

Елена Кръстева

Отговорен редактор

Eлена Кръстева завършва История през 1997 г. в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1998 – 2016 г. работи във вестник „Монитор“ като репортер, редактор и зав.отдел „Култура“. От 2016 г. е в екипа на издателство „Лист“. Автор е на книгите „И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи“ и „Животописни истории. Биография на Никола Манев“ и съставител на „Изкуството на старата българска кухня. Кулинарното наследство на XIX век“.

Гергана Мирчева

Отговорен редактор

Гергана Мирчева е магистър по право и доктор по културология към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е редактор на юридическа литература в издателство „Сиби“, а от 2020 г. е и асистент в секция „Етически изследвания“ към Института по философия и социология на БАН. Автор е на многобройни научни публикации в областта на културните изследвания на медицината, биоетиката и историята на модерната българска култура.

В екипа на „Лист” е от основаването му през 2016 г.

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах