22.00 лв. 15.40 лв.

Дар

Дата на излизане: 6.12.2021 г.
Превод: Пенка Кънева
Корица: Люба Халева
Обем: 504 страници
Размер: 13х20 см
Корица: мека

22.00 лв. 15.40 лв.

Тъй като светът на „Дар“ е също тъй фантасмагоричен, както повечето мои светове, мога да говоря за тази своя книга от позициите на известно отдалечаване от нея. Това е впрочем последният роман, който съм написал или ще напиша на руски език. Героинята в него не е Зина, а руската литература. Основното в първата глава са стихотворенията на Фьодор. Втората отразява въздействието на Пушкин върху творческото развитие на младежа и опита му да опише експедициите на своя баща зоолог. Третата глава измества фокуса върху Гогол, но в центъра ѝ е любовното стихотворение, посветено на Зина. Книгата на Фьодор за Чернишевски, една спирала вътре в сонет, е средоточие на четвъртата. Последната глава съчетава всички предходни теми и внушава усещане за книгата, която Фьодор мечтае да напише някой ден: „Дар“. Питам се докъде въображението на читателя ще изпроводи младите влюбени, след като те напуснат сцената.

 

Владимир Набоков

Владимир Набоков (1899 – 1977) е сред най-интригуващите фигури в световната литература през ХХ век. Руски и американски писател, преводач, експерт по пеперуди и любител на шахмата.

Потомствен аристократ, той емигрира след като болшевиките завземат властта в Русия. Следва естествени науки, руска и френска литература в Тринити Колидж в Кеймбридж, а през 1923 г. се установява в Берлин. В Германия пише първите си романи, сред които са „Поп, дама, вале”, „Камера обскура”, „Защитата Лужин” и „Дар”. През 1937 г. заедно с жена си Вера и сина им Дмитри бяга от нацисткия режим първоначално във Франция, а след три години в САЩ.

Тук написва на английски език всичките прочутите си романи „Лолита” (1955), „Пнин” (1957), „Блед огън” (1962), „Ада или страст” (1967) и др.

От 1945 г. е американски гражданин, през 1961 г. се премества с жена си в Монтрьо, Швейцавия.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах