20.00 лв. 12.00 лв.

Джони Паник и Библията на сънищата

Обем: 560 стр.
Размер: 13х20
Корица: мека

20.00 лв. 12.00 лв.

„Силвия Плат е поетеса с прическа като от реклама на шампоан и с острота и проницателност на жена хирург, която реже собственото си сърце.“

Пати Смит

„Плат ни връща живота в бляскав език – да, живот, изпълнен с огромно страдание, но и с пъпеши, спанак, смокини, деца и живот на село, къртици, пчели, змии, лалета, кухни и приятелства.“

Каръл Ан Дъфи

Избраните съчинения в проза на Силвия Плат разкриват слабо познати страни от оригиналното й литературно наследство. Темите и мотивите в тях се разгръщат в пълнота по-късно в поезията й, за която получава световно признание. Прозата на Плат е пътешествие в поетично пространство, изпълнено с болезнени, но и магнетични видения. Образите й превеждат читателите през лабиринта на един странен и завладяващ вътрешен свят, в който могат да потърсят нови пътища и към себе си.

Силвия Плат (1932-1963) е американска поетеса и писателка, един от най-влиятелните и покоряващи литературни гласове на XX век. Родена е в Бостън, в семейството на университетски преподавател – емигрант от Германия. През 1955 г. Плат спечелва Фулбрайтова стипендия, която й дава възможност да продължи образованието си в Кеймбридж. Там среща бъдещия си съпруг – известния британски поет и писател Тед Хюз. След години на борба с депресията Силвия Плат слага край на живота си едва 30-годишна. Приживе публикува две значими творби: стихосбирката The Colossus (1960) и романа „Стъкленият похлупак“ (1963). Посмъртно получава наградата „Пулицър“ за сборника Collected Poems (1981).

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах