18.00 лв. 10.80 лв.

Карта на Канада

Дата на излизане: 23.02.2022 г.
Превод : Росица Цветанова
Корица: Радослава Боор Даскалова
Обем: 136 страници
Формат: 70/100 x 108
Корица: мека

18.00 лв. 10.80 лв.

Писателка в отдалечена планинска хижа се сближава с майката на своя бивш любим; две приятелки обикалят по домовете, за да събират измамни дарения за борба с рака; жена, която копнее да плува в диви водоеми, не стига по-далеч от местния басейн. Разказите в сборника на датската писателка Дорте Норс са хирургически точни прорези дълбоко в сърцевината на самотните й персонажи. Дорте Норс следва техните лъкатушни пътища сред спомени и желания, докато търсят убежище в себе си и в хората около себе си. Изчистеният й и оригинален стил открива на читателя суровата красота на Севера и го очарова с усета си за детайл, с неочаквани асоциации и сюжетни обрати.

„Тези разкази са мрачни отражения на всички нас, впримчени в собствените ни комплекси и копнежи.“ (New York Times Book Review)

„Четиринайсетте разказа в сборника са хипнотизиращи, пристрастяващи.“ (Associated Press)

„Проникновени, находчиви и неизменно пленителни (…), историите на Норс са миниатюрни чудеса. Подгответе се да видите света в ободряваща нова светлина.“ (The Herald Scotland)

Дорте Норс (р. 1970) е едно от най-изтъкнатите имена на съвременната датска литература, авторка на романи и кратки разкази. Завършва литература и история на изкуството в Университета в Орхус. Нейни разкази са публикувани в множество престижни световни издания, като The New Yorker, Harper’s Magazine, Boston Review и др. Написала е пет романа, последният от които (Mirror, Shoulder, Signal) е сред финалистите на Международната награда „Букър“ (2017).

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах