22.00 лв. 15.40 лв.

За писането. Кореспонденция. Толстой

Дата на излизане: 28.10.2021 г.
Превод и съставителство: Петрана Пасева
Корица: Костадин Кокаланов
Обем: 424 страници
Формат: 13×20,5 см
Корица: мека

22.00 лв. 15.40 лв.

„Но да Ви разкажа какъв сюрприз ми се случи: конят ми ме хвърли на земята и ми счупи ръката, и когато след припадъка се събудих, си рекох, че аз съм литератор. И то тихичък, самотен литератор“, разказва в свое писмо Лев Толстой.

Руският писател обсъжда разказите и романите си, обявява дуел на Тургенев и се отказва от него, кара се с редакторите си, а после се извинява. В бурната му кореспонденция откриваме истински бисери, които не само ни помагат да познаваме по-добре Толстой, но и неговите текстове. Това е втората книга в поредица, в която прочути писатели обсъждат тайни на писането в писма до свои близки и познати. Първата книга в серията е кореспонденцията на Антон П. Чехов. Преводът и подборът е на Петрана Пасева, корицата и дизайнът направи Костадин Кокаланов, след като основно изследва подписа на Лев Толстой. Следговорът написа Иван Ланджев, чийто докторат е именно върху литературата на Толстой.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах