Ана Димова

Ана Стоева Димова е български германист и преводач на художествена и научна литература от немски на български и от български на немски език. Автор е на изследвания в областта на германското езикознание, контрастивната лингвистика и теорията на превода.

Родена е на 30 юни 1947 г. в Свиленград. Завършва през 1966 г. езиковата гимназия в Бургас, през 1970 г. специалността немска филология в Софийския университет а през 1979 г. защитава докторска дисертация по германска и контрастивна лингвистика в Лайпцигския университет.

През 1990 г. създава специалността немска филология в Шуменския университет. 

От 1990 до 2005 г. е ръководител на катедрата по немска филология. От 1999 до 2006 г. е заместник-ректор на Шуменския университет. През 2006 г. получава научната степен „Доктор на науките“ след защита на докторат на тема „Вицът като езиков и културен феномен. Немско-български паралели и контрасти. Преводимост“, а през 2007 г. получава научното звание професор.

От 1998 до 2001 г. е лектор по български език и култура в Мюнхенския университет. Специализира в университетите във Виена, Ерланген, Лайпциг, Мюнхен, Байройт, Потсдам. Гост-лектор е в множество университети в Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Турция.

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах