Анатолий Корольов: В Москва вече втора година е нощ

« Всички новини

Руският писател Анатолий Корольов изпрати писмо послание до българските си читатели от Русия, където, както кава той, вече втора година е нощ. Съвсем наскоро тук излезе неговата книга в съавторство с българския поет Георги Борисов „Хиатус“ (изд. „Лист“), в която двамата описват две свои пътешествия – из България и из Гърция. Премиерата на книгата ще бъде на 30 май в столичната книжарница „Гринуич“. Корольов обаче няма възможност да дойде лично да я представи. Той не вярва, че вече ще има възможност да се среща с българските си читатели. Тъмнината в Русия му се вижда непреодолима.

Ето какво пише той:

 

Мои български читатели на Хиатуса, приятели,

Георги ме моли да напиша няколко думи до вас, но в Москва е нощ – вече втора година, и аз съм като сляп, не знам къде мога да намеря писалка и лист хартия, търся опипом вратата, а когато излизам навън, виждам, че вместо луна на небето виси земното кълбо…

Къде съм?

На обратната страна на луната ли? Или на Марс?

Ах, да, на Марс, аз съм на Марс, вече втора година богът на войната управлява планетата ни… ето, мина колата на пожарникарите, след нея втора, трета, някъде явно има пожар, да, гори река Хиатус, същата, по която съдбите ни плават като корабчета от хартия… Виждам и звезда – нощна звезда, тя пада точно на Червения площад, това е вашата Доротея от романа на Павел Вежинов „Бариерата“. Ето за къде бързат пожарникарите.

Успех ви желая, и късмет.

България както винаги е самотна.

Да издаде книга на български поет и руски писател през май 2023-а може само София. Да създадат руска азбука могат само Кирил и Методий. Да заявят, че властта на земята принадлежи на Бога и Сатаната са могли също само българите.

Сбогом! Повече с вас няма да се срещнем, не вярвам.

 

20 май 2023

Марс

 

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах