20.00 лв. 14.00 лв.

Балади

Дата на излизане: 3.09.2021 г.
Превод: Любомир Илиев
Корица и дизайн: София Попйорданова
Обем: 72 стр.
Формат: 12х20 см
Корица: твърда

20.00 лв. 14.00 лв.

„Пра-яйце на литературата” – така геният Йохан Волфганг фон Гьоте нарича баладата. За него именно тя е онази първична форма на творчество, която обединява трите основни литературни жанра – лирика, епос и драма.

Великият поет, философ, учен и държавник създава десетки балади през целия си живот, в този том са събрани 12-те най-добри.

Подборът и преводът на баладите е на Любомир Илиев, нареждан сред най-вещите познавачи на Гьотевото творчество в световен план. Той включва в селекцията седемте христоматийни за автора балади „Царят на Туле“, „Рибарят“, „Горски цар“, „Иманярят“, „Коринтската невеста“, „Богът и баядерката“ и „Чиракът магьосник”, както и „Сватбена песен”, „Легенда за подковата”, „Певецът”,  „Танцът на мъртвите” и „Вървящата камбана”.

Гьоте е сред основните фигури на немската литература и европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIII в. и началото на XIX в. Автор на „Фауст“ и „Теория на цветовете“, той вдъхновява Чарлс Дарвин със своите антропологични изследвания и интереса си към еволюцията. Влиянието на Гьоте се разпростира в цяла Европа и през следващото столетие произведенията му оказват значително въздействие върху музиката, драматургията и поезията на континента.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах