23.00 лв. 18.40 лв.

Избраникът

Корица: Люба Халева

Дата на излизане: 11.05.2022 г.
Превод: Любомир Илиев
Корица: Люба Халева
Обем: 432 страници
Размер: 13х20 см
Корица: мека

23.00 лв. 18.40 лв.

Папа Григорий Пети е заченат от кръвосмешение между брат и сестра. За да се задълбочи още повече грехът, после той се оженва за майка си. Когато узнава за това, Григорий се подлага на дълбоко покаяние, прекратено от намесата на Бог, който го избира за папа. Тази приказна пародийна история Томас Ман пише в края на живота си. В нея той излиза от обичайните си теми, вдъхновен от „Грегориус, или Добрият грешник“ от Хартман фон Ауе, но и от „Едип цар” от Софокъл.

Томас Ман (1875 – 1955) е един от големите германски писатели на ХХ век, носител на Нобелова награда за литература за 1929 г. След идването на Хитлер на власт той се преселва в Швейцария, а после и в САЩ. Книгите му са забранени в Германия и Томас Ман никога повече не се връща в родината си. Най-известните му произведения са „Буденброкови“, „Вълшебната планина“, „Доктор Фаустус“ или новели като „Смърт във Венеция“, „Марио и фокусникът“, „Тонио Крьогер“.

 

Сигурен съм, че повечето читатели ще усетят иронията в тази възхитителна творба. Много по-силно се надявам обаче те да си дадат сметка каква сериозност се спотайва зад иронията. Тогава насладата им от блестящото Ви перо ще е истински пълна.

Херман Хесе

 

Тази творба на великия писател е вероятно най-блестящата пародия не само в немската литература.

Любомир Илиев

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах