14.00 лв. 9.80 лв.

Кой се страхува от Вирджиния Улф?

Дата на излизане: 9.03.2021 г.
Превод: Григор Павлов
Корица: Капка Кънева
Обем: 184 страници
Размер: 13х20
Корица: мека

14.00 лв. 9.80 лв.

… Джордж, който е някъде в тъмнината… Джордж, който е добър с мен и когото аз ругая; който ме разбира и когото аз отблъсквам; който ме разсмива, а аз сподавям смеха в гърлото си; който ме пази нощем от студа и когото аз хапя до кръв; който учи игрите толкова бързо, колкото аз променям правилата им; който може да ме на­прави щастлива, а аз не искам да бъда щастлива, да, и все пак искам да бъда щастлива. Джордж и Марта. Тъжно, тъжно, тъжно.

През 1966 г. „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“ е екранизирана с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в главните роли. Филмът получава 13 номинации за „Оскар“, 4 от тях за актьорите. Продукцията печели 5 от наградите, 2 от тях – актрисите.

Едуард Олби (1928 – 2016) е известен американски драматург, автор на 33 пиеси. Адаптира романи за театралната сцена – „Закуска в Тифани“ от Труман Капоти, „Лолита“ от Набоков и др., пише либрета за опери. Три от пиесите му са удостоени с награда „Пулицър“, а две – с награда „Тони“. Олби поставя за пръв път „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“ през 1963 г. Заглавието на пиесата заимства от песента „Кой се страхува от големия лош вълк?“ от „Трите прасенца“ на Уолт Дисни.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах