9.98 лв. 6.99 лв.

Котаракът и Дяволът

Илюстрации: Чавдар Николов

Подходяща за: 5-12 години
Дата на излизане: 23.01.2017 г.
Обем: 48 страници
Формат: 21,5×21,5 см
Корица: мека

9.98 лв. 6.99 лв.

Анотация

„Котаракът и Дяволът” и „Котките на Копенхаген” са две истории, които писателят Джеймс Джойс разказва на 4-годишния си внук Стивън в писма. Действието на първата се развива във френското градче Божанси, разположено на десния бряг на Лоара. Главни герои в него са Дяволът и местният кмет, който надхитрява Рогатия да построи мост над реката.
Втората история, включена в книгата, е „Котките на Копенхаген” и е вдъхновена от всекидневието на датската столица през 30-те години на ХХ век.

За автора:

Роден на 2 февруари 1882-а, Джеймс Джойс е нареждан сред най-великите писатели на ХХ век, а романът му „Одисей” е сочен като произведението, проправило нови пътища в литературата. Историите в „Котаракът и Дяволът” са единствените му произведения за деца. Издателство „Лист” ги публикува за първи път в България по случай 135-годишнината от рождението му.

За илюстратора:

Чавдар Николов (1959) е сред най-известните и най-цензурирани карикатуристи в България. Негови творби са показвани ежедневно в различни български сайтове и вестници. Това е първият път, когато той илюстрира детска книга. За персонажа на дявола той е ползвал като модел вокалиста на хеви метал групата Rammstein, а вдъхновението му за кмета на селото е френският актьор Gerard Depardieu.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах