11.98 лв. 8.38 лв.

Пчелица

Илюстрации: Любен Зидаров

Подходяща за: 6-12 години
Дата на излизане: 04.05.2017 г.
Обем: 116 страници
Формат: 21,5×21,5 см
Корица: мека

11.98 лв. 8.38 лв.

Двете жени се приближиха до люлката, където под прозрачни, сини като небето завеси спеше малката Пчелица. Без да отвори очи, тя размърда ръчички. А когато разтвори пръстчета, сякаш от всяко ръкавче заструиха пет розови лъча.
– Той ще я защитава – рече майката на Жорж.
– А тя ще го обича – отвърна майката на Пчелица.
– Тя ще го обича – повтори звънко гласче и херцогинята позна в него духа, който отдавна живееше под един камък край огнището.

За автора:

Анатол Франс (1844 – 1924) е псевдоним на френския писател Жак Анатол Франсоа Тибо, носител на Нобелова награда за литература за 1921 г. Пише „Пчелица”, защото смята, че децата се нуждаят от вълшебство, да мечтаят и да развиват своята фантазия.

За илюстратора:

Любен Зидаров (1923) е доайенът на българската илюстрация. Работил е по книгите „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов и други. Носител на различни награди: сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), през 2016 е номиниран за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен”.

На респектиращите 93 години Любен Зидаров направи илюстрациите към нашето издание на „Пчелица“, след което продължи да работи върху няколко изложби в Берлин, Париж и София.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах