15.00 лв. 12.00 лв.

Писмо до дъщеря ми

Дата на излизане: 10.05.2021 г.
Превод: Христина Керанова
Корица: Мила Янева-Табакова
Обем: 152 страници
Формат: 13х20 см
Корица: мека

15.00 лв. 12.00 лв.

„Може да не успееш да контролираш всичкo, коeто ти се случва, но можеш да вземеш решение, че не си победена. Опитай се да бъдеш дъгата над нечий облак. Не се оплаквай. Прави всичко възможно, за да промениш нещата, които не харесваш. Ако не можеш да ги промениш, промени начина си на мислене.

Не хленчи никога. Хленченето предупреждава хищника, че жертвата е наблизо.

Постарай се да нe умреш, преди да си направила нещо прекрасно за човечеството.

Родих едно дете, син, но имам хиляди дъщери. Вие сте черни и бели, еврейки, мюсюлманки, азиатки, испаноезични, индианки и алеутки. Вие сте дебели и слаби, хубави и обикновени, хомо- и хетеросексуални, образовани и неграмотни и аз говоря на всички вас. Ето моя дар за вас.“

Мая Анджелоу (1928 – 2014) посвещава „Писмо до дъщеря ми“ – колекция с есета, стихотворения и поздравителни адреси, на всички жени по света. Тв иконата Опра Уинфри я смята за своя духовна майка, вдъхновение е за актрисата и певица Барбра Стрейзънд, а президентът Бил Клинтън я нарича „национално богатство“.

Нареждана сред най-влиятелните фигури в борбата на човечеството за свобода и равноправие, Анджелоу има много лица – тя е първата чернокожа кондукторка в трамвай, първата чернокожа жена режисьор, преподавателка в университети, писателка, поетеса. Има 7 автобиографични книги, досега на български език са издадени „Знам защо пее птицата в клетка“, номинирана за „Пулицър“ и „Мама и аз и Мама“.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах