22.00 лв. 17.60 лв.

В зората на мъглявата младост

Дата на излизане: 6.1.2022 г.
Обем: 400 страници
Размер: 13х20 см
Корица: мека

22.00 лв. 17.60 лв.

За езика на прозата на Андрей Платонов може с еднакъв успех да се каже, че отвежда руския език до семантична безизходица или по-скоро – открива философията на безизходицата в самия език. Дори това да е вярно само наполовина, то е достатъчно, за да наречем Платонов един от изключителните писатели на нашето време, тъй като наличието на абсурд в граматиката е показателно не за някаква частна трагедия, а за човечеството като цяло.

Йосиф Бродски

 

Платонов е огромен писател, когото не забелязваха само защото не се побираше в кутийките, в които подреждаха литературата.

В. Б. Шкловски

Андрей Платонов (1899-1951) се смята за един от най-добрите писатели на ХХ век, но признанието идва след смъртта му. Завършва Воронежкия железопътен политехнически институт, работи във вестници, включително като военен кореспондент по време на Втората световна война. Заразява се с туберкулоза от сина си, който е обвинен в антисъветски заговор и лежи в затвора. След 1946 година е забранено да се публикуват произведения на Платонов, той е имал право да работи само анонимно като редактор. Създава най-добрите си произведения „Изкопът“ и „Чевенгур“ в периода 1927 – 1930 г., но те са публикувани чак през 80-те години на ХХ век. Платонов умира от туберкулоза на 5 януари 1951 г. в Москва.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах