Изтъкнатата музиковедка получи наградата на Столична община за книгата си „Златният век на българската опера”

 

Първата дама на музикалната критика, както приятели и почитатели определят проф. Боянка Арнаудова, получи наградата на София. Призовете за ярки постижения в областта на културата бяха връчени на церемония в Софийската градска галерия. Проф. Арнаудова беше отличена за книгата си „Златният век на българската опера” в категория „Критика и журналистика в областта на културата”. Изданието, излязло по-рано през годината с логото на „Лист”, разказва за прочути артисти от Софийската опера – българи, които в аскетичното тоталитарно време пеят с огромен и траен успех в „Ла Скала“ в Милано, Виенската и Метрополитън опера, в „Ковънт гардън“, Берлинската и Парижката опера.

Сред описаните колосални фигури в „Златният век на българската опера” са Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Христина Ангелакова, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, Стефка Евстатиева, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Никола Николов, Мати Пинкас, Любомир Бодуров, Асен Селимски, Стоян Попов, Павел Герджиков.

Повече от двайсет години Боянка Арнаудова е драматург на Националния театър за опера и балет в София. През този период тя става свидетел на възхода и триумфа на тези забележителни фигури, има лични контакти, спомени и приятелства, които дълбоко я свързват с тях.

Изключително ценен в тези портрети на личности от апогея на българската оперна школа е разказът за неговия контекст – българската политическа система, за която оперната култура бе витрина към света. Проф. Арнаудова описва стъпките на един талантлив човек в тоталитарна България от малкия град или село към голямата оперна сцена и механизмите на успеха в онези времена.

 

СНИМКА: ГЕРГАНА ДИМИТРОВА

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах