Бялата гвардия

Дата на излизане: 1.02.2024 г.
Обем: 480 страници
Размер: 13 х 20 см
Корица: мека

22.00 лв.

Всичко ще мине. Страданията, мъките, кръвта, гладът и морът. Мечът ще изчезне, но звездите, те ще останат, когато дори и помен от нашите тела и дела не ще остане на земята. Няма човек, който да не го знае. Но защо тогава не искаме да обърнем взора си към тях? Защо?

Северният вятър мете бреговете на Днепър, а Гражданската война в Украйна помита спокойствието на семейство Турбини. Младият лекар Алексей току-що се е върнал от фронта с надеждата да започне нов живот, но изпитанията за него, сестра му Елена и брат му Николай тепърва предстоят. В дома им се събират царски офицери и интелигенти, а навън – край Града, войските на хетмана се готвят за сражение със силите на Петлюра. Умерени привърженици на монархията, мъжете от семейството слагат белите пагони…

Михаил Булгаков (1891 – 1940) е роден в Киев, в семейството на професор по богословие. През 1916 г. завършва медицина и през Първата световна война и Гражданската война работи като лекар. Не успява да емигрира и опитва да се приспособи към болшевишкия режим, като през 1921 г. се установява в Москва с намерението да се занимава с литература. След няколко успешни години в московските театрални среди Булгаков изпада в немилост, цензурата забранява пиесите му и много от прозаичните му текстове не се издават.

„Бялата гвардия“ може да бъде четена и като негова автобиография. Семейството и приятелите на писателя служат за прототип на повечето герои, а къщата на Турбини е много подобна на Булгаковата къща в Киев.

 

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах