10.98 лв. 7.69 лв.

Двата трамвая

Илюстрации: Свобода Цекова

Подходяща за: 3-10 години
Дата на излизане: 02.03.2018 г.
Обем: 44 страници
Формат: 21,5×21,5 см
Корица: мека

10.98 лв. 7.69 лв.

От много дрънчене и блъскане вечно
болеше го Клик и платформата вече.
И фарът му силен притваря клепач:
забрави си номера даже в тъмата.
Над бедния Клик се присмиват децата:
– Виж онзи трамвай как заспива по здрач!

За автора:

Осип Манделщам (1891 – 1938) e сред най-ярките руски поети на ХХ век, но през съветския период творчеството му е забранено. През 1938-а е арестуван и изпратен в трудов лагер. Разболява се от тиф и умира на път за Сибир. Съпругата му Надежда години наред укрива ръкописите му в обувките си и в саксиите с цветя. Успява да съхрани някои от тях като
ги научава наизуст. Настоящата книга включва стихотворението „Двата трамвая“, писано в периода 1924 – 1925 г

За илюстратора:

Свобода Цекова е художник и графичен дизайнер. Илюстрира книгите „Чудна азбука” (2012) и „Аз съм в първи клас!” (2013) и книги за възрастни. Книгата й в съавторство с Антон Стайков „Българският буквар. 200 години в първи клас“ спечели голямата награда „Златен лъв“ за най-добър цялостен издателски проект и награда в категорията „Writing, Literature and Content Design“ на международния конкурс за дизайн A’ Design Award and Competition за 2015-2016.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах