Фауст

Дата на излизане: 5.03.2024 г.
Обем: 528 страници
Размер: 165х235 мм
Корица: твърда

42.00 лв.

Написано чета: „В началото бе слово!“.
И спирам още тук! Как почнал бих наново?
За слово не върви оценка чак такава –
дано Духът помогне друг превод да направя,
дано ме озари… Сега пък съм написал
отдолу ей това: „В началото бе мисъл!“.
Перото си задръж! Не бързай с мисълта!
Внимателно вникни дали е тъкмо тя
оная мощ, която света е сътворила?
Защо пък да не бъде: „В началото бе сила!“.
Записвам си и него на своя лист, обаче
пак нещо ми подсказва да стане другояче…
И най-подир Духът съветва ме умело
да пиша с чиста съвест: „В началото бе дело!“.

Йохан Волфганг Гьоте (1749 – 1832) е роден във Франкфурт на Майн, по това време свободен град в рамките на Свещената Римска империя. Той е сред основните фигури на немската литература и европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIII в. и началото на XIX в. Автор на „Фауст“ и „Теория на цветовете“, той вдъхновява Чарлс Дарвин със своите антропологични изследвания и интереса си към еволюцията. Благородник е от 1782 г. и в продължение на десетилетие е държавен министър във Ваймар. Влиянието на Гьоте се разпростира в цяла Европа и през следващото столетие произведенията му оказват значително въздействие върху музиката, драматургията и поезията на континента.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах