Калинчица капчица

Илюстрации: Пенко Гелев
Корица: Пенко Гелев

Дата на излизане: 20.11.2023 г.
Съставител: Гергана Димитрова
Илюстрации: Пенко Гелев
Обем: 200 страници
Размер: 18х24 см
Корица: твърда

27.00 лв.

Слива със костичка

който изяде,

слива във корема

ще му израсте.

Ще излизат клони,

като спи насън,

през носа, устата

и ще гледат вън.

 

Дора Габе (1888 – 1983) е родена в Добрич. Рожденото й име е Изидора Пейсах. Дъщеря е на големия добруджански чифликчия Петър Габе. Завършва гимназия във Варна, а след това записва естествени науки в Софийския университет (1904). През 1905 г. заминава за Женева, Швейцария, а после и в Гренобъл, Франция, за да следва френска филология. През 1925 г. редактира поредицата „Библиотека за най-малките“, а по-късно е редактор на детското списание „Прозорче“. Първото й детско стихотворение излиза в „Златна книга на нашите деца“ на Александър Божинов през 1921 г. След това издава много книги със стихотворения за деца, които с времето се превръщат в класика.

През 2023 г. отбелязваме 135 години от рождението на поетесата и 50 години от смъртта й.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах