16.00 лв. 12.80 лв.

Преди да измият кръвта

Дата на излизане: 1.12.2022 г.
Обем: 88 страници
Размер: 13х20 см
Корица: мека

16.00 лв. 12.80 лв.

„В митологията титаните са жертви, те биват низвергнати от по-хитрите и прагматични олимпийски богове, начело със Зевс. Йордан Ефтимов е последният титан, борещ се срещу вкарването на поезията в безопасната ниша на забавлението и свободното време.“

– Бойко Пенчев

 

„Каква война ни показва Йордан Ефтимов? Уж някаква чужда, далечна война, прецедена през серийни медийни образи, отгледани в мониторите на пропагандата, уж някаква метавойна, война от дистанция. Но именно в тази дистанция от хиляди километри поетът успява почти невъзможното – да назове болката чрез иронията, да разграничи човека от чудовището, да различи честността от лъжата, боята от кръвта. Кръвта, която още не е измита. Истинска съвременна антивоенна книга.“

– Пламен Дойнов

Йордан Ефтимов е носител на националната награда за дебютна книга „Южна пролет“ за стихосбирката „Метафизика на метафизиките“ (1994) и на националните награди за поезия „Иван Николов“ (2013) и „Христо Фотев“ (2014) за стихосбирката „Сърцето не е създател“. Автор на стихотворенията „Нощ“, „Стадионът“, „Прабългаро-съветска дружба“ и „По време на десетия подвиг той сънува петия“.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах