Там, навън

Дата на излизане: 24.10.2023 г.
Превод: Стефан Русинов
Илюстрации: Морис Сендак
Обем: 48 страници
Формат: 25,3х22,8 см
Корица: твърда с обложка

32.00 лв.

Филмът Лабиринт” на режисьора Джим Хенсън с участието на Дейвид Боуи и Дженифър Конъли е вдъхновен от книгата на Морис Сендак Там, навън”. Отпратката е недвусмислена – в стаята на главната героиня Сара има екземпляри от книгите на Сендак Там, навън” и При дивите неща”. Морис Сендак е носител на наградите Калдекот”, „Ханс Кристиан Андерсен“, връчвана веднъж на две години на най-добрите илюстратори на детски книги в света, „Лора Ингълс Уайлдър“ на Американската библиотечна асоциация като признание за цялостното му творчество, Националния медал за изкуство заради приноса му към американските изкуства и първата мемориална награда „Астрид Линдгрен“ за световна детска литература, основана от шведското правителство.

***

„Там, навън“ е част от своеобразна трилогия, заедно с „В нощната кухня“ и „При дивите неща“. По думите на Морис Сендак трите книги са „вариации на една и съща тема: как децата овладяват различните чувства – гняв, скука, страх, тревога, ревност – и съумяват да се справят с реалността на животите си”.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах