За фотографията

Дата на излизане: 19.02.2024 г.
Обем: 256 страници
Размер: 13 х 20 см
Корица: мека

22.00 лв.

„За фотографията“ е основополагащ и революционен труд в своята област. Критическото изследване на Сюзан Зонтаг поставя важни въпроси за моралните и естетическите проблеми, свързани с фотографското изкуство. Снимките са навсякъде около нас и тази „ненаситност на фотографското око“ е променила из основи връзката ни със света. Фотографиите имат силата да шокират, да идеализират или да съблазняват, те пораждат носталгия и служат като място на памет, а могат да бъдат използвани и за да ни изобличат или идентифицират.  В своите шест проникновени есета за фотографията Зонтаг изследва начините, по които използваме вездесъщите образи, за да постигнем чувство за реалност и авторитет в живота си.

Сюзан Зонтаг е родена в Манхатън през 1933 г. и следва в Чикагския, Харвардския и Оксфордския университет. Научно-публицистичните й произведения включват: „Срещу интерпретацията“, „За фотографията“, „Болестта като метафора“, „СПИН и неговите метафори“, „Да гледаши At the Same Time.  Тя е авторка и на шест романа, включително The Volcano Lover и In America, както и на сборници с разкази и няколко пиеси. Книгите ѝ са преведени на 32 езика. През 2001 г. творчеството й е отличено с Наградата на Йерусалим, а през 2003 г. получава Наградата за литература на Принца на Астурия и Наградата за мир на асоциацията на германските книгоиздатели и книгоразпространители.  Умира през декември 2004 г.

 

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах