11.98 лв. 9.58 лв.

Слонът и домашният котарак

Илюстрации: Дамян Дамянов

Подходяща за: 5-9 години
Дата на излизане: 27.01.2021 г.
Обем: 44 страници
Формат: 21,5×21,5 см
Корица: мека

11.98 лв. 9.58 лв.

Пълен сак. Дали салам?

Как да знаеш отнапред?

В небесата – птички пет.

Котьо мърка… Притъмнява.

И очичките му стават –

все едно играе жмичка –

на листенца от брезичка.

За нощта той грижа няма.

Йосиф Бродски (1940 – 1996) е един от големите руски поети и есеисти. Роден е в Ленинград (дн. Петербург). Работил е в болница, морга, фабрика, корабен котел и геоложка експедиция. През 1964 година е обвинен в “тунеядство” и осъден на 5 години заточение. След протести е освободен, но 8 години по-късно е изгонен от родината си. През 1987 г. получава Нобеловата награда за литература. “Слонът и Маруся” и “Самсон – домашният котарак” са две от малкото му стихотворения за деца.

Награди

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите.

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вижте още

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите. Повече информация »

Разбрах